Цікаві факти
0

Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля

Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (1)
Продукти для нанесення захисних покриттів – одна з останніх сенсацій автомобільної індустрії. І одна з найгарячіших тем на форумах з обслуговування машин. Дехто вважає їх ефективними засобами для покращення зовнішнього вигляду автомобіля, інші переконані, що це просто хитрий маркетинговий хід.

Давайте ближче познайомимося з одним з найбільш спірних продуктів – рідким склом, і вирішимо, чи варто інвестувати в нього.

 

1. Що являє собою скляне покриття

Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (2)
Ємність із засобом

Рідке скло як один із варіантів захисного покриття відоме давно, але останнім часом інтерес до цього продукту відродився як у фахівців з обслуговування машин, так і самих автомобілістів. Він відомий під кількома назвами, такими як рідке скло, наноскло, керамічне скло та кварцове покриття.

По суті існує два типи такої «броні»: кварцовий силан і кремнезем. Перший дорожчий, тому що процес виробництва складніший, але забезпечує високоміцне та дуже блискуче покриття. Останній менш міцний, отже, коштує дешевше, ніж кварцово-силанові аналоги.

Коли він вступає в контакт з фарбою, поверх неї утворюється жорсткий, гладкий і довговічний екран. Багато таких продуктів, як Pinnacle Black Label Diamond Surface Coating, призначені для нанесення на різноманітні поверхні, такі як кузовна фарба, скло та колісні диски. Інші, на зразок Pro Glass від Detailer, спеціально призначені для скла. Треті типу Double Shield від Aladdin підходять тільки для фарби.

 

2. Рідке скло: за та проти

Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (3)
Блиск поверхні автомобіля, обробленої рідким склом

Перш ніж ми заглибимося у переваги та недоліки «скляного захисту», важливо зрозуміти, що насправді вона не зі скла. Так, нанозасоби містять діоксид кремнію, який також використовується для виготовлення скла, але на цьому подібність закінчується.

Рідке скло – це ще один вид захисної плівки для автомобіля. І, як у будь-якого іншого матеріалу, у нього є свої переваги та недоліки.

Плюси:

  • Довголіття: хоча конкретних часових рамок для таких продуктів не передбачено, користувачі та виробники заявляють, що деякі можуть прослужити від шести місяців до 3 років залежно від природних та антропогенних умов. Вони також кажуть, що це зменшує, якщо не повністю виключає необхідність змащування автомобіля воском;
  • Захист: рідке скло утворює стійку тверду плівку на поверхні, на яку наноситься. Завдяки їй оброблені поверхні стають стійкішими до дії піску, сміття та кам’яної крихти. Вона також запобігає утворенню плям від надмірно жорсткої води, пташиного посліду, деревного соку тощо;
Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (4)
Краса та захист – безперечні переваги машини, покритої рідким склом
  • Краса: користувачі стверджують, що продукти, що дають ефект блискучого скла, справді покращили зовнішній вигляд їхніх автомобілів. Вони кажуть, що чудове сяйво, яке ті забезпечують, дало їх пошарпаним дідкам нове життя;
  • Безпека: вважається, що рідке скло правильного типу, нанесене на вікна машини, здатне відбивати шкідливі промені на 85%, підвищуючи ваш захист від таких смертельних захворювань, як рак шкіри.

Мінуси:

  • Витрати: така продукція коштує недешево. Приготуйтеся також розщедритися на дорогу професійну обробку в автосервісі, якщо не наважитеся зробити її самостійно;
Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (5)
Інструменти, необхідні для нанесення рідкого скла
  • Складність нанесення: для проведення подібних робіт потрібні необхідні інструменти та вмілі руки. В іншому випадку це може призвести до нерівномірного шару та різних недоліків, оскільки матеріал швидко твердне. Процес також повинен відбуватися в приміщенні, абсолютно вільному від пилу, щоб унеможливити забруднення свіжопокритих поверхонь. Навіть невидимі оку порошинки можуть створювати дрібні нерівності, здатні зіпсувати як фінальне покриття, так і рідну фарбу автомобіля;
  • Токсичність: у деяких продуктах використовуються надзвичайно агресивні хімікати, що пахнуть як реактивне паливо. Фахівці з нанесення подібних покриттів кажуть, що змушені робити часті перерви, щоб уникнути запаморочення.

Це лише деякі з плюсів та мінусів використання рідкого скла. У кожного окремого продукту свої особливості, але цей список дозволяє зрозуміти в загальних рисах, з чим ви матимете справу, якщо зважитеся на експеримент.

 

3. Як наноситься нанопокриття

Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (6)
Нанесення засобу на кузов машини

Нанесення скляного покриття починається із ретельної підготовки поверхні автомобіля. Ви повинні переконатися, що на ньому немає забруднень – інакше вони потраплять під захисний екран. Це вплине на його здатність правильно прилипати, що призведе до непривабливого зовнішнього вигляду та передчасного відшарування.

Техніка виконання:

  • Підготуйте поверхню, промивши її автомобільним милом. Добре просушіть і переконайтеся у відсутності навіть мікроскопічних забруднень. Для видалення складних плям спробуйте чищення парою;
  • Коли поверхня стане гладкою та чистою, використовуйте абразивний полірувальний засіб, щоб позбутися від подряпин та інших дефектів;
Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (7)
Частина кузова машини, на яку нанесено рідке скло
  • Наступний етап – нанесення покриття. Такі засоби продаються у скляних пляшках, розпилювачах, шприцах тощо. Залежно від марки. Також є комплекти з рушниками з мікрофібри та аплікаторами. Обов’язково працюйте на невеликих ділянках, тому що продукт досить швидко твердне при контакті з повітрям – читайте інструкцію перед застосуванням;
  • Розпорошіть продукт на невелику ділянку і за допомогою аплікатора рівномірно розподіліть по поверхні;
  • Протріть ділянку рушником із мікрофібри;
  • Залиште машину в затіненому приміщенні, куди не потрапляє волога та пил. Дайте засобу надійно застигнути протягом як мінімум 24 години, перш ніж виводити машину на вулицю.

Професійні послуги можуть коштувати дорого, але якщо ви не впевнені у своїх навичках і чекаєте на найкращі результати, буде розумніше довіритися фахівцям. Вони полегшать вам життя, а також дадуть гарантію на свою роботу.

4. Чи варто наносити нанопокриття

Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (8)
Процес обробки поверхні автомобіля

Коли доходить до догляду за автомобілем, рідке скло може надати приголомшливий рівень зовнішнього захисту. Воно зберігає фарбу блискучою, покращує видалення води, зупиняє утворення плям, у холодному кліматі запобігає налипанню льоду та творить масу інших чудес.

Його нанесення вимагає часу, зусиль і грошей, зате якийсь час (орієнтовно рік) ви зможете насолоджуватися максимальним захистом від зовнішніх впливів.

З іншого боку, це завдання чудово вирішують воски та герметики. Так, вони забезпечують набагато менш міцний захист і стираються приблизно через 2-4 місяці, але коштують набагато дешевше та максимально прості у використанні.

Щоб автовласники залишилися задоволені рідким склом, вони мають позбутися завищених очікувань. Ось кілька найпоширеніших міфів.

1. Автомобіль буде захищений від подряпин та вм’ятин

Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (9)
Захист кузова машини рідким склом

Багато хто дивився відеоролики, де машина, вкрита керамосклом, не дряпається. Насправді це не так. Нам наочно показують, як рідке скло перетворюється на твердий панцир, але мало хто пояснює, що шар дуже тонкий, тому не можна бити по машині молотком або випаровувати кузов викруткою.

2. Надалі не треба мити машину. Бруд злітає сам – адже це нанопокриття!

Незважаючи на рекламу в інтернеті та запевнення несумлінних продавців, оброблена рідким склом машина теж потребує банних процедур. Особливо в осінньо-зимовий період, коли на дорогах багато пухкого бруду та солі.

3. На 100% захищає від корозії внаслідок прилипання комах та пташиного посліду

Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (10)
Видалення пташиного посліду з кузова машини

Кварцове покриття захищає фарбу як ремінь безпеки – пасажира. Ні те, ні інше не є абсолютною гарантією травм. Щоб екран дійсно працював, необхідно дотримуватися вимог догляду: мертві комахи та пташині екскременти повинні бути видалені якнайшвидше.

Однак якщо без такого покриття йдеться про години та хвилини, то з ним час реагування розтягується до 2-3 тижнів (як, наприклад, із Zen-Xero Dynamic). Такі речі просто гірше прилипають до машини, і вітер часто забирає залишки при русі. Але не завжди.

4. Відшаровується, як зміїна шкіра

Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (11)
Повторне нанесення рідкого скла на автомобільний кузов

Це, мабуть, найбільш хвилююче питання – чи стане автомобіль плямистим, коли покриття почне стиратися? Кварц стирається повільніше, ніж віск, але таки руйнується хімічно і зношується фізично і у якийсь момент зникне.

Як і коли це станеться, передбачити неможливо. Потрібно дивитися на це як на заміну масла. Якщо сказано, що його потрібно міняти кожні 15 000 км, треба дотримуватись графіка. Так само і з рідким склом. Коли мине термін, зазначений в інструкції, давайте нанесемо нове.

5. Нанопокриття вічне

«Нано» зводить людей з розуму. Така штука, начебто, має бути міцною, як камінь, і жити вічно. Але ні, доглядати потрібно будь-яке покриття, інакше автомобіль не врятує ні звичайний віск, ні нанопокриття.

 

5. Резюме

Що таке рідке скло і навіщо воно потрібне для автомобіля (12)
Поверхня машини до та після обробки рідким склом

Що ж перед вами і аргументи, і міфи. Можливо, з їхньою допомогою прийде розуміння, чи потрібний вашій машині такий захист чи ні. Деякі можуть вирішити, що оскільки рідке скло більш надійне, в ньому є сенс. Інші вірять у віск і не хочуть витрачати багато грошей на щось інше. У будь-якому випадку розумно хоч чимось покрити автомобіль. Це безумовно краще, ніж фарба взагалі без захисту.

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати як помити двигун авто в домашніх умовах

Advertisement
Теги: , , ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню