Цікаві факти
0

Жовта суцільна лінія біля краю дороги: навіщо потрібна така розмітка

Жовта суцільна лінія біля краю дороги: навіщо потрібна така розмітка

Дуже часто суцільну розмітку наносять не тільки для поділу смуг та потоків руху, але й уздовж узбіччя. У деяких випадках ця смуга робиться жовтого кольору. Чи відрізняється такий вид розмітки хоч чимось від звичайної білої, у чому полягає сенс жовтої смуги, що йде точно уздовж усієї узбіччя? А найголовніше: чи можна перетинати таку смугу вільно та без наслідків?

Наноситься не для краси.

Практика показує, що багато українських водіїв досі плутають жовту суцільну розмітку вздовж усієї узбіччя з тимчасовою жовтою розміткою. Щоб розібратися в цьому питанні раз і назавжди, найкраще звернутися за допомогою до правил дорожнього руху. Опис типів горизонтальної розмітки міститься правилах ПДР. Відповідно до нього, жовта фарба використовується для постійного нанесення ліній 1.4, 1.10.1, 1.10.2, 1.10.3, 1.17.1, 1.17.2, 1.17.3, 1.23, 1.25. Кожна з перерахованих призначена до виконання суворо певних завдань. Нас цікавить суцільна жовта лінія 1.4.

І у місті, і за містом.

Відповідно до ПДР 1.4 жовтого кольору наноситься у тих місцях, де діє заборона на зупинку транспортних засобів. Лінії такого роду використовуються як доповнення до дорожнього знака 3.34 – «Зупинка заборонена». Суть розмітки в тому, що між двома знаками 3.34 може бути велика відстань. І тут жовта суцільна служить постійним нагадуванням водієві. Наносять жовту суцільну лінію як у населених пунктах, уздовж бордюру чи узбіччя, так і на магістральних дорогах.

Перетинати можна – зупинятися не можна.

Самостійно жовта суцільна вздовж узбіччя без знака не застосовується. Наноситься розмітка 1.4 з відривом 10-20 см від крою дорожнього полотна. У місцях, де зупинка заборонена без жодних знаків, наприклад, на залізничних переїздах, лінія найчастіше не використовується. Згідно з чинними правилами автомобілісти можуть перетинати і навіть наїжджати на розмітку 1.4. Проте зупинятися на жовтій суцільній або за нею – заборонено. В цьому випадку автомобіліста чекає штраф від 340 до 680 гривень.

Не слід плутати з тимчасовою розміткою.

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати чому на німецьких машинах праве дзеркало набагато коротше за ліве

Advertisement
Теги:

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню