Лайфхаки
0

Навіщо деякі водії ллють ацетон у бензин і чому іншим радять робити так само

Навіщо деякі водії ллють ацетон у бензин і чому іншим радять робити так само

Напевно кожен автомобіліст хоча б раз чув про те, що деякі з його колег радять час від часу додавати в бензин таку відому речовину, як ацетон. Подібна рекомендація звучить для багатьох громадян щонайменше дивно… З цього виникає ціла серія запитань: навіщо дехто намагається «годувати» автомобіль розчинником, який ефект речовина чинить на транспортний засіб і чи не буде від подібного експерименту шкоди для конструкції машини?

Ацетон - штука сложная.
Ацетон - штука сложная.

Речовина, відома як ацетон, навряд чи потребує представлення. А все тому, що вона досить широко використовується як органічний розчинник. Додамо лише, що цією якістю список застосування рідини далеко не вичерпується. Ацетон був і залишається важливим господарським матеріалом. Він широко застосовується в промисловому виробництві. Без нього складно уявити випуск лаків, ліків, клею, вибухівки і ще багатьох інших речовин. Хоча звісно ж, завдяки своїм якостям речовина найширшим чином застосовується і як засіб для чищення.

Може допомогти в очищенні двигуна.
Може допомогти в очищенні двигуна.

Зі свого боку автомобілісти серед іншого використовують ацетон як добавку для пального, насамперед для бензину. Можливим це стало завдяки тому, що ацетон, по-перше, відмінно горить, а по-друге, чудово змішується з бензином, утворюючи однорідний розчин. Головна причина тому – прагнення провести очищення деталей силового агрегату, насамперед форсунки. Також вважається, що ацетон здатний відносно якісно почистити паливну систему транспортного засобу, видаливши з неї шкідливі вуглецеві відкладення. При цьому частина фахівців і автолюбителів ставить під сумнів ефективність такого методу, хоча і не заперечує його можливості в принципі.

Можно добавлять в бензин.
Можно добавлять в бензин.

У середовищі автомобілістів-старожилів ацетон раз у раз наділяється властивостями, близькими до чудових. Наприклад, існує думка, що ацетон підвищує октанове число палива. І це дійсно так! Щоправда, як часто буває, є «нюанс». Чистий ацетон має октанове чисто близько 108 пунктів. Якщо в бак 92-го бензину об’ємом 60 літрів налити хоча б 1.5 літра ацетону, то це підвищить октанове число палива на 0.3-0.5 пунктів. При цьому важливо зазначити, що на практиці автомобілісти ллють далеко не літри, а зазвичай 100-250 мл розчинника на 50-60 літрів. Інакше кажучи, в нормальній ситуації ні автомобіль, ні його водій не помітить цієї «надбавки», оскільки вона незначна.

Багато якостей перебільшено.
Багато якостей перебільшено.

Також часто можна почути про те, що ацетон дає змогу позбутися води і повітря в паливній системі. Перше твердження в цій парочці в принципі не відповідає дійсності. Прибрати воду з бака напевно можна тільки одним способом – просушуванням. Друге твердження перебуває під великим питанням. Втім, все це ніяк не заважає деяким автомобілістам лити ацетон у бак улюбленої «ластівки» впродовж багатьох років, зокрема для профілактики. І тут ми плавно підходимо до головного питання: чи може ацетон нашкодити автомобілю?

Краще купувати спеціальні добавки.
Краще купувати спеціальні добавки.

Якщо лити ацетон у бензобак у невеликій кількості (до 250 мл), то ніякої шкоди однозначної не буде. Ацетон прекрасно згорить, нехай, більшість його чудових властивостей і перебуває під величезним питанням. Ба більше, сьогодні, зокрема, ацетон використовується як інгредієнт для «професійних» заводських присадок. Тому використовувати його як ерзац-чистячий засіб можна. З іншого боку, згаданий розчинник є вельми агресивним реагентом, через що багато фахівців не рекомендують лити його у відносно сучасні машини віком 10-15 років. Вважається, що в теорії зловживання ацетоном може стати причиною руйнування неметалевих елементів паливної системи. Також гіпотетично ацетон може стати причиною заглухлого двигуна, якщо сміття в баку під його дією почне рух по паливних магістралях і форсунках.

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати про 12 причин, чому автомобіль може раптово заглухнути на ходу

 

➡Підпишись на нас в – Google НОВИНИ, щоб отримувати більше цікавих новин про авто!

Advertisement

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню