Цікаві факти
0

Що означають кольорові крапки і смужки, які можна помітити на нових шинах

Що означають кольорові крапки і смужки, які можна помітити на нових шинах

Як правило, на нових шинах можна побачити різнокольорові мітки – крапки, трикутники, смуги, штампи. Незважаючи на те, що ці позначення на них надовго не затримуються і стираються в процесі експлуатації, маркери несуть певну інформацію. Розповідаємо, що в них зашифровано.

Недовговічність маркерів пояснюється тим, що одні з них є актуальними на стадії логістики та продажу, а інші — при першому монтажі шин.

Різнокольорові смужки, нанесені по всьому колу в області протектора, позначають тип, розмір та інші класифікації шин. Коли на складі або в магазині вони складені в ряд, їх ідентифікують цими лініями. Колір, товщина та розташування смужок відповідає певним характеристикам шин. Як правило, розмітка визначає країну-виробника, дату випуску та специфікацію.

Що стосується кружечків і трикутників на бічній поверхні шини, то майстер в шиномонтажі повинен бути в курсі – подібні маркери жовтого кольору вказують на найлегше місце «гуми», яке визначається в процесі первинного заводського балансування.

Встановлюючи шину на колісний диск, він повинен поєднати жовтий маркер із найважчою частиною диска – там, де розташований ніпель. У цьому випадку при балансуванні колесо в зборі буде більш врівноваженим і для оптимального результату потрібно менше компенсуючих вантажів.

Крапки або трикутники червоного кольору зазвичай зустрічаються на бічній частині шин, встановлених на автомобіль у стандартній заводській комплектації. Ці маркери позначають найважче місце, яке має бути максимально віддалено від ніпеля на колісному диску. Оскільки колеса у зборі вже збалансовані та встановлені, звичайному споживачеві на червоні позначки можна не звертати уваги. А ось жовті допоможуть проконтролювати правильність дій працівника шиномонтажу.

Щодо штампів білого кольору, то вони свідчать про проходження контрольної перевірки при випуску продукції із заводського конвеєра. Інші цифри, літери, написи, абревіатури, індекси, які можна бачити на покришках, позначають різні характеристики — назву виробника та моделі, розмір, тип, коефіцієнт навантаження, коефіцієнт швидкості, індекс температури тощо.

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати про три способи як доїхати до шиномонтажу з пробитим колесом і коли немає запаски

Advertisement
Теги: , ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню