Цікаві факти
0

Чому дискові гальма насправді поступаються «класичним» барабанним

Чому дискові гальма насправді поступаються «класичним» барабанним

У середовищі українських автомобілістів укоренилася думка про те, що дискові гальма набагато кращі за барабанні. Деякі навіть заявляють про те, що «диски» перевершують своїх опонентів буквально в усіх напрямках. Це твердження докорінно не відповідає дійсності. Насправді барабанні системи не тільки не поступаються, але в чомусь і перевершують дискові.

Кожна гальмівна система має свої плюси та мінуси.

Перша і дуже важлива перевага барабанних гальм – це високий показник захищеності від різноманітних зовнішніх впливів. Вони не так швидко зношуються, а також реагують на взаємодію з водою. У тому числі крижану. Крім того, барабанним гальмам майже не страшні дрібні камені, що летять на всі боки з дороги. Колодки дискових гальм змінюються в середньому частіше, ніж ремонтуються барабанні гальма, а отже – пряма економія на технічному обслуговуванні.

Будь-які гальма слід правильно і своєчасно обслуговувати.

Цікавий факт: більшість дискових гальм не витримує без технічного обслуговування понад 30 тисяч кілометрів, тоді як барабанні гальмівні механізми служать без заміни по 50-70 тисяч кілометрів пробігу.

Мабуть, найбільш вражаючою перевагою «класичних» гальмівних систем є те, що вони створюють потужне гальмівне зусилля. Виходить це завдяки наявності закритої конструкції та дуже великої площі тертя колодок об поверхню барабана. Звідси і пряма залежність між специфікою конструкції та ефективністю гальмування, зокрема у складних чи надзвичайних умовах.

Барабанні гальма використовують насамперед на недорогих моделях.

При цьому важливо розуміти, що і барабанні гальма мають свої критичні недоліки. Одним з таких, безумовно, є постійна потреба в чищенні даного механізму. Як відомо, у рухомих елементах накопичуються численні продукти зношування, які дуже швидко скорочують ефективність роботи гальмівного механізму. Незважаючи на це, саме барабанні гальма досі залишаються на багатьох бюджетних моделях автомобілів.

За гальмами потрібно стежити

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати про торсіонну підвіску – навіщо потрібна, як працює і де застосовується

Advertisement
Теги: ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню