Цікаві факти
0

Скільки кінських сил в одному коні, і як їх виміряти

Кінська сила – фізична величина, яку чув навіть той, хто не любить точні науки. Більшість людей, що стикаються з автомобілями щодня, настільки звикло до цього показника, що навіть не запитують: а скільки кінських сил у одного коня? Адже якщо розвивати логічний ланцюжок, то вийде, що в одного коника має бути рівно одна сила. Але чи все так просто насправді?

Не можна просто так взяти і продати парову машину.

Скільки кінських сил в одному коні? Словами математиків: питання відповіді у загальному вигляді не має. Але до цього ми повернемося трохи пізніше. Для початку слід розібратися з тим, що ж взагалі є «кінською силою», як і звідки вона взагалі з’явилася. Отже, придумав цю величину шотландський фізик, інженер та винахідник Джеймс Ватт. В 1763 Ватт працював над удосконаленням парової машини, що дозволило підвищити її продуктивність майже в чотири рази.

До парових машин використовувалися коні.

Ось тільки продати свій винахід навіть в умовах британського капіталізму Ватту, виявилося не просто. Ретроградне напівфеодальне мислення багатьох аристократів та магнатів не сприяло просуванню винаходу. Тому Джеймс Ватт вчинив як справжній правильний підприємець, вирішивши організувати грамотну рекламну кампанію, наочно показавши скільки звичайних коней зможе замінити його парова машина!

Ні, інша кінська сила!

У той час в Англії на видобутку вугілля активно використовувалися як тяглова сила саме коня. Вугілля, вода, люди піднімалися та опускалися до шахт за допомогою 140.9-190.9 літрових бочок. Ватт вважав, що середня вага такого бареля (бочки) становить 172.4 кг. При цьому для його руху використовується 2 коні. Винахідник також вичитав, що протягом 8 годин роботи зусилля коня становить 15% від його ваги. Таким чином при масі в 500 кг конячка дає 75 кілограм-сил, а це означає, що бочку масою 180 кг два коні будуть тягнути зі швидкістю 2 милі на годину. Таким чином, перша кінська сила дорівнювала 1 барелю на милю на годину.

Кінські сили показник не надто зручний.

З часів Джеймса Ватта кінська сила кілька разів перераховувалася та уточнювалася. Важливо розуміти головне: дана величина є досить архаїчною, не надто об’єктивною та серйозно фізикою та технікою, як правило, не використовується. Більше того, сьогодні у різних країнах кінську силу рахують по-різному… У більшості країн ЄС 1 к.с дорівнює 75 кгс*м/с. Існує також “метрична кінська сила”, яка оцінюється в 735.49875 Ватт. У автомобільному бізнесі кінська сила використовується головним чином для рекламних, а не в технічних цілях.

Цілком очевидно, що коні бувають різні.

То скільки ж кінських сил у коней? Коли Джеймс Ватт розраховував свою власну величину, то він спирався на спостереження за досить худорлявими роботягами, дешевими і слабкими кіньми. Нескладно здогадатися, що коні бувають дуже різні. А тому і кількість кінських сил у всіх них відрізнятиметься. Очевидно, що якийсь монгольський поні не зможе дати і 0.5 кінських сил. А добротний голландський важковоз здатний дати 3-4 кінські сили! Попри те, потужність коней не перманентна. Навіть слабка конячка може видати і 15 «сил», але тільки в ривку.

 

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати чому на німецьких машинах праве дзеркало набагато коротше за ліве

Advertisement
Теги: , , ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню