Лайфхаки
0

Як дізнатися, що в бак залито погане паливо, і що робити в цьому випадку

Як дізнатися, що в бак залито погане паливо, і що робити в цьому випадку (1)

Мрія будь-якого автомобіліста – їздити своєю машиною якомога довше без серйозного ремонту. Здійснити її не так вже й складно, для цього достатньо проходити щорічне технічне обслуговування, дотримуватись правил експлуатації від виробника та заливати якісне паливо в бензобак.

Досить часто водії геть-чисто забувають, що саме від якості бензину або дизеля безпосередньо залежить працездатність двигуна, паливної та вихлопної систем автомобіля.

Поганий бензин може буквально через пару десятків кілометрів вивести з ладу цілий мотор, або в кращому разі привести до дорогого ремонту, що ніяк не можна порівняти з тією сумою економії, яку зазвичай автовласники намагаються отримати, заправляючись на дешевих, але сумнівних заправних станціях.

 

1. Яке паливо вважається поганим і чому

Як дізнатися, що в бак залито погане паливо, і що робити в цьому випадку (2)
Головні ознаки неякісного палива

Поганий бензин характеризується хімічними та фізичними властивостями та практично ніяк не проявляє себе до того моменту, поки його пари не потраплять у камеру згоряння. Наявність наступних характеристик палива буде говорити про його непридатність для використання в двигунах сучасних автомобілів:

  • Низьке октанове число. Відомі випадки, коли на заправках продавали 75-й бензин під виглядом 92-го. Низьке значення такого важливого параметра провокує займання горючої суміші до того, як на свічці запалювання спрацює іскра. Явище детонації згубне для двигуна;
  • Наявність сірки – дуже серйозна нестача палива. При цьому якихось допустимих параметрів не існує, і сірки в бензині як такої взагалі бути не повинно. І чим її більше, тим швидше металеві деталі двигуна та вихлопної системи вийдуть з ладу, адже в процесі реакції сірки з водою із повітря або з бензину виходить сірчана кислота;
Як дізнатися, що в бак залито погане паливо, і що робити в цьому випадку (1)
Присадки для бензину
  • Застосування виробниками присадок, що підвищують октанове число бензину, заборонені за законом. Існує низка сертифікованих компонентів, що використовуються для приведення палива до його товарного вигляду. Якщо це не так, автомобіль може просто відмовитися кудись їхати, поки його паливна система не буде очищена повністю;
  • Вода в бензині – це також ознака його поганої якості, навіть якщо всі інші параметри відповідають нормам. Головна небезпека наявності води в бензобаку в тому, що взимку вона може замерзнути, позбавивши паливну систему природної пропускної спроможності. Тут допоможе хіба тільки евакуатор, який довезе ваш автомобіль до автосервісу;
  • Бензол є в будь-якому, навіть високоякісному паливі, але його допустима кількість на відміну від сірки не шкодить автомобілю. Чого не можна сказати про перевищену концентрацію цієї речовини в бензині – це призводить до неприродного утворення нагару на свічках запалювання, що виводить із ладу як самі свічки, так і бронепроводи та котушки запалення. На деяких автомобілях це досить дороге задоволення.

Перевищення концентрації ефірів та спиртів – це теж проблема. Нормальним вважається додавання метанолів чи ізопропілів трохи більше трьох відсотків об’єму палива. Наявність у паливі від п’яти до десяти відсотків цих спиртів не така критична, хоч і небажана для бензинових двигунів, але може створити справжню проблему для дизелів, адже спирти, як правило, створюють повітряну пробку в паливній системі, і такий автомобіль уже нікуди не поїде, поки не буде усунуто проблему, адже тиск у паливній магістралі дизелів дуже високий.

 

2. Прості способи дізнатися якість залитого палива

Як дізнатися, що в бак залито погане паливо, і що робити в цьому випадку (2)
Як розпізнати поганий бензин

На сьогодні існує три перевірені підручні способи, як визначити якість залитого бензину і зробити висновок про те, чи паливо причетне до проблем вашого автомобіля.

Спочатку потрібно дістати кілька мілілітрів палива із бака.

Для першого способу достатньо придбати спеціальні індикаторні смужки та вмочити їх у бензин. Якщо смужки не змінили колір, з паливом все гаразд.

Другий спосіб – підпаліть бензин, попередньо наливши його, наприклад, на дно перевернутої банки. Якщо після згоряння на склі залишиться сажа, бензин поганий.

І останній спосіб – у бензин слід висипати марганцівку та збовтнути. Якщо вона забарвить паливо у яскраво-фіолетовий колір, значить, у бензині замішана велика кількість води, і його небажано використовувати для свого автомобіля.

Таким чином, можна вибрати для себе кілька заправних комплексів, де гарантовано продається хороший бензин, і заправлятись тільки на них. Якщо є сумніви, але хочеться бути впевненим у якості палива на улюбленій заправці, завжди можна відправити зразки бензину на дослідження в лабораторію.

Як дізнатися, що в бак залито погане паливо, і що робити в цьому випадку (3)
Заправка на повний бак

Визначились із заправкою? Тоді перед тим, як вирушити в далеку дорогу, не забудьте заправитися на повний бак, щоб якомога рідше зупинятися на заправках сумнівної якості. Заздалегідь складіть маршрут зупинок на великих мережевих АЗС, якщо це тривала подорож, адже якість бензину там, швидше за все, буде високою.

Деякі водії радять розбавляти низькооктанове паливо високооктановим, наприклад, 98-м або навіть сотим. Іноді такий спосіб відновити заводську якість бензину і справді спрацьовує, проте не варто забувати про те, що деякі присадки можуть не дозволити двом видам палива змішатися, що може призвести до непередбачуваних наслідків.

Набагато краще буде потихеньку доїхати до найближчого СТО, в крайньому випадку викликавши евакуатор і повністю злити неякісне паливо, промити систему, після чого залити нормальний бензин в бензобак.

 

3. Головні ознаки поганого палива

Як дізнатися, що в бак залито погане паливо, і що робити в цьому випадку (4)
Ознаки бензину низької якості

Перша ознака, яку помітить кожен водій – це коли автомобіль починає троїти або навіть двоїти, тобто працювати з великими перебоями, наче деякі циліндри взагалі не працюють. Відбувається це знову ж таки через передчасне згоряння палива в тих циліндрах, де датчики детонації не змогли вирівняти параметри роботи двигуна.

Такий дисонанс у роботі двигуна руйнує його зсередини, рекомендується негайно злити наявне паливо та залити нормальний, якісний бензин.

Ознака номер два. Багато водіїв не відразу помітять чорний дим з вихлопної труби, а деякі продовжують їздити з цією проблемою. Однак такий дим – це перша і найвірніша ознака того, що в автомобілі не повністю згоряє паливо, що в свою чергу говорить про його низьку якість.

Третя ознака поганого палива – коли автомобіль не заводиться, при цьому ви абсолютно впевнені в справності двигуна і електронних систем його управління. Таке часто трапляється з дизельними моторами, які вкрай примхливо ставляться до пального.

Навіть невеликі відхилення в параметрах дизельного палива можуть призвести до відсутності його детонації в циліндрах двигуна, а випадки поганої якості солярки – до дорогого ремонту мотора.

Як дізнатися, що в бак залито погане паливо, і що робити в цьому випадку (1) 10
Перегрів двигуна

В автомобілі з бензиновим двигуном його небажання заводитися може свідчити про нещодавній перегрів двигуна, що не рідкість для низькосортного бензину. При цьому страждають юбки поршнів, компресійні кільця, стінки циліндрів, клапани, а також колектор та вся вихлопна система загалом.

Четверта ознака – зміна звуку вихлопу. Якщо в результаті неправильної роботи двигуна паливо, що не встигло згоріти, буде викидатися в розжарений вихлоп, воно згорятиме саме там, пошкоджуючи всілякі види датчиків, каталізатор, і саму вихлопну трубу, яка може запросто прогоріти.

Так, якщо регулярно використовувати неякісне паливо, незабаром можна почути неприродний рев мотора – настав час ремонтувати вихлопну систему.

П’ятою ознакою того, що вам залили бензин поганої якості, буде різка втрата потужності автомобіля. Як правило, реакцію машини на таке паливо можна помітити практично одразу, проїхавши три-п’ять кілометрів після заправки.

Не рекомендується проїжджати на такому бензині більше 40 км, особливо на автомобілях з паливною магістраллю типу GDI, що є складною системою подачі палива, ремонт якої може бути неймовірно дорогим.

Як дізнатися, що в бак залито погане паливо, і що робити в цьому випадку (5)
Свічка запалювання, що говорить про погану якість палива

Шоста ознака стосується свічок запалювання. Якщо ваш автомобіль почав поводитися дивно, але ви до кінця не впевнені, що справа саме в бензині, відкрутіть хоча б одну свічку і уважно огляньте електрод.

В ідеалі він має бути сухим та чистим, з невеликою кількістю чорного нагару. Якщо ж є рудий або яскраво-червоний нагар, ви зіткнулися з проблемою низькоякісного палива, яке необхідно терміново замінити і, можливо, продути паливну систему для запобігання проблемам з двигуном.

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати чим платинові та іридієві свічки відрізняються від звичайних, і чи є в них сенс

Advertisement
Теги: , , , , ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню