Лайфхаки
0

Що робити, якщо загубив ключ запалення, а запасного немає

Ви колись губили ключі від машини? Це, напевно, одна з найжахливіших речей, які можуть статися з водієм автомобіля. Додаткові витрати, витрачений час, нерви, вельми виправдані ризики залишитися зовсім без транспортного засобу – всі ці фактори буквально викликають мандраж при одній думці про те, що чіп-ключ, без якого навіть потрапити в автомобіль неможливо, безповоротно втрачено. Що ж робити?

 

1. Перші дії при втраті ключа

Корисні поради тим, хто втратив ключ запалення

Незважаючи на всю безвихідь становища, у нас є досить чіткий план дій, що підказує, як поводитись у подібній ситуації. Почнемо з корисних порад для водіїв:

  • Якщо ви загубили ключ запалення, не панікуйте та постарайтеся знайти його самостійно. Посидіть у тиші та згадайте, коли ви тримали ключ в руках востаннє. Можливо, він зовсім не загубився, а ви просто забули, куди його поклали;
  • Якщо перший варіант не дав результатів, спробуйте пройтися останнім маршрутом, уважно спостерігаючи за предметами на дорожньому покритті. Так якщо ви впустили зв’язку ключів увечері, прямуючи додому з автостоянки, велика ймовірність, що ви знайдете її рано-вранці;
  • Прочитайте останні новини у великих міських соціальних мережах. У світі досить добрих людей, і якщо один із таких знайде вашу пропажу, швидше за все, оголошення про цю подію з’явиться у міській групі найближчим часом;
  • Щоб такої ситуації не сталося, завжди майте в будинку спеціальне місце для зберігання ключів. Не беріть чіп-ключ із собою, якщо ви не плануєте кудись їхати на своєму автомобілі. Обзаведіться помітним брелоком, щоб забути або упустити ключ непомітно для себе було як мінімум складно;
Ключ із червоною міткою

Навчальний ключ із червоною міткою завжди залишайте вдома і зберігайте, як зіницю ока. Його втрата може коштувати вам чималу кількість грошей. Для повсякденного керування автомобілем використовуйте виключно робочі ключі;

Якщо ж ключ загублений далеко від міста, є сенс зателефонувати рідним, щоб вони привезли другий ключ, але в жодному разі не залишайте машину без нагляду. В крайньому випадку можна викликати евакуатор, особливо якщо і другий ключ відсутній, і прямісінько попрямувати в автосервіс для вирішення проблеми;

Якщо найближчим часом ключ не знайшовся, і ви не впевнені, чи був він втрачений або вкрадений, є сенс відключити на ніч акумулятор. Якщо ваш ключ знаходиться в руках автовикрадача, рано чи пізно він знайде заповітний автомобіль, і далі без залучення співробітників поліції діяти буде безглуздо. Вимкнувши АКБ, ви зробите свій автомобіль невидимим для зловмисника. Надійно закріпіть клеми акумулятора, щоб уникнути короткого замикання.

Якщо протягом двох-трьох днів робочого ключа запалювання так і не було знайдено, є сенс відв’язати його від свого автомобіля. В принципі, для виконання такої операції необов’язково відвідувати офіційного дилера, адже це найпростіший набір команд, з якими справиться навіть чіп-тюнер-початківець. Процедура буде коштувати не дорожче за 2 тисячі гривень.

 

2. Як відновити втрачений ключ запалення

Що потрібно для відновлення ключа?

Зволікати з виготовленням чіп ключа запалювання не варто, навіть якщо у вас є запасний екземпляр. Він може розбитися, мікросхема може вийти з ладу, та й елементарне падіння у воду унеможливить запуск двигуна. Їздити тривалий час з майстер-ключом небезпечно і може коштувати вам великі витрати в майбутньому.

Якщо хочете зробити процес виготовлення дубліката ключа максимально безпечним, віддайте перевагу офіційному дилеру. Офіціали фізично не зможуть виготовити більше ключів, ніж буде зазначено в договорі, тому ви отримаєте на руки стільки одиниць ключів, скільки буде виготовлено на заводі-виробнику.

Надайте менеджеру наявний набір ключів та документи на машину. Після того, як буде залишено заявку на виробництво ключа, доведеться почекати якийсь час – від двох тижнів до місяця. Протягом цього періоду доведеться використовувати «свій» майстер-ключ, і його вже краще точно не губити. Коли ключі надійдуть із заводу до дилерського офісу, надайте дилеру ваш навчальний ключ і протягом одного робочого дня нові робочі ключі прив’яжуть до автомобіля. Коштуватиме така процедура в районі 2-7 тис. гривень за один ключ.

Блок управління упорскуванням палива для Mitsubishi Pajero

Якщо навчальний майстер-ключ був безповоротно втрачений або зламаний без можливості відновлення, рекомендується замінити контролер упорскування, до якого прив’язаний імобілаайзер і де міститься пам’ять про прив’язані ключі запалювання. До нового контролера зазвичай поставляється новий комплект ключів, що повністю вирішує проблему водія.

Залежно від моделі автомобіля, вартість такої процедури може варіюватися від 2 до 15 тис. гривень, а на преміальних авто тільки блок управління впорскуванням може коштувати до 2,5 тис. євро! Плюс комплект ключів, а це мінімум 10 тис. гривень та очікування, яке може затягнутися на місяці вперед. Відмінний привід ніколи не втрачати майстер-ключ.

Якщо ж таке трапилося, і ви загубили або зламали всі ключі, що теж буває нерідко, до дилера доведеться їхати на евакуаторі. Але перед цим не забудьте відв’язати всі старі ключі від автомобіля, щоб під час очікування його не викрали.

До речі, сподіватися на Каско у разі викрадення не варто. За договором про страхування автомобіля, у разі його угону ви повинні надати повний набір ключів для отримання відшкодування за заподіяну шкоду.

Багато сучасних машин оснащуються спеціальною карткою зі штрихкодом, в якому зашифровано код розблокування імобілайзера. Цей спосіб значно прискорює та здешевлює процес виготовлення ключів. Якщо ж хочете заощадити додаткові 3-5 тис. гривень, зверніться до хорошого автосервісу, де є послуга виготовлення дублікатів автомобільних ключів.

Головним мінусом звернення до “неофіціалів” є неможливість перевірити, скільки саме нових чіп-ключів для вашого автомобіля буде виготовлено. Так, якщо ваш автомобіль не викрадуть викрадачі, які знайшли втрачений ключ, через пару-трійку місяців ви можете чарівним чином втратити машину саме внаслідок нечистих на руку дій майстра з чіп-тюнінгу.

Виготовлений дублікат автомобільного ключа

Але не все так погано, і більшість автомайстерень дорожать своєю репутацією. Читайте відгуки, звертайтеся до сервісу, де вас вже знають як постійного клієнта або де працює ваш добрий знайомий. Природно, заїжджати в перший гараж, що попався, не варто.

З плюсів звернення до неофіційних дилерів можна назвати високу швидкість роботи. Так, за наявності відповідного під розмір ключа грамотний спеціаліст може виконати роботу за один робочий день. Коштуватиме процедура заміни ключа також у два-три рази дешевше. Корпуси ключів та мікросхеми, як правило, закуповуються оптом з Китаю, тому гарантувати їхню абсолютну якість не зможе ніхто – тут, як кажуть, як пощастить.

 

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати для чого на запасному автомобільному ключі є дивна червона штучка

Advertisement
Теги:

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню