Лайфхаки
0

Як зробити бензин у домашніх умовах

При постійному зростанні вартості палива багато автомобілістів все частіше замислюються над тим, чим можна замінити його.

Найбільш заповзятливі люди не лише знаходять рішення, а й самі починають виробляти паливо з різної сировини.

 

Варіанти саморобного бензину

 

Виробництво палива для транспортних засобів – процес складний і високотехнологічний, що вимагає великих витрат, починаючи з видобутку нафти до її переробки та отримання кінцевого продукту. Але через постійне зростання цін на пальне та прагнення здешевити утримання свого автомобіля народні умільці вишукують можливість виробити продукт, альтернативу паливу, який примудряються отримати за допомогою різних пристроїв. Використовуючи як один з компонентів різні види сировини та матеріалів, виробляють такі види палива:

  1. Метанол чи метиловий спирт. Цей продукт виходить при з’єднанні газу пропан-бутан та водяної пари.
  2. Етанол. При виробництві етанолу застосовують сільськогосподарські культури (кукурудза, просо та ін.).
  3. Біодизельне. Виробляють із застосуванням рослинної олії та тваринних жирів.
  4. Бензин. Для виробництва кінцевого продукту застосовують старі автошини, відходи гуми та резинотехнічних виробів.
  5. Бензин. Виробляють кустарним способом із сирої нафти.
  6. Бензин. Шляхом термічного оброблення вугілля.
  7. Паливо. методом газифікації.
  8. Бензин. Виробляють шляхом переробки побутового сміття, побутових відходів, пластику та ін.

І все-таки, як зробити бензин у домашніх умовах, необхідно розглянути ці способи.

 

Що таке метанол та як його виготовити?

 

Щоб зробити метанол, необхідно виготовити саморобний перегінний апарат для змішування побутового газу та звичайної питної води і низки наступних операцій.

Технологія роботи апарату, зробленого кустарним способом, для метанолу з води і газу пропан-бутан полягає в зміні хімічного складу цих елементів під дією високого тиску і температури. Де періодично охолоджуючись і змінюючись, взаємодіючи з каталізатором, вони переходять у стан синтетичного газу і після чергової термічної обробки – метанолу.

 

Одержання бензину з вугілля

 

В основному паливо виробляють із нафти. Але багато країн, не володіючи запасами нафти, також виробляють паливо, використовуючи як сировину вугілля. Прикладом можуть бути країни Європи, що виробляють паливо із застосуванням бурого вугілля на початку 20 століття.

Зокрема, передвоєнна Німеччина здебільшого у такий спосіб добувала собі паливо. Маючи великі поклади вугілля (мається на увазі вугільний басейн Рур), видобуток якого і виробництво бензину було поставлено на промислові рейки.

 

Як відбувається виділення бензину з вугілля

 

Бензин видобували з вугілля двома способами. Вугілля та нафта мають подібність за своїм хімічним складом із загальною основою, вуглецеві сполуки з воднем, тільки у бурого вугілля молекул водню менше. Збільшуючи кількість молекул водню у вугіллі, отримують речовину, рівну за хімічною структурою зі складом нафти, що дозволяє надалі виробляти і бензин. Виробництво бензину шляхом переробки бурого вугілля було розроблено вченими з Німеччини у 20 роки минулого століття.

  1. Гідрогенізація, або зрідження (спосіб Бергіуса).
  2. Газифікація та синтез палива (спосіб Фішера-Тропша).

Що являє собою гідрогенізація

Технологія виробництва синтетичного бензину із бурого вугілля способом гідрогенізації полягає в наступному:

  1. Вугілля дрібно подрібнюють, змішуючи з жирною та в’язкою рідиною, застосовуючи, наприклад, мазут або масло, отримуючи пастоподібну речовину.
  2. Пастоподібне вугілля поміщають у герметичну посудину, додають каталізатор і розчинник, де під високим тиском (200 атм) та температурою (+500ºС) відбувається збагачення вугілля, яке протікає спочатку в рідкій фазі, а потім переходить у фазу пари.
  3. Для отримання кінцевого продукту отримане паливо з автоклава обробляють центрифузі, видаляють кокс і дистилюють.

Виробляти бензин у домашніх умовах таким способом, найімовірніше, неможливо через технологічну складність обладнання, виготовлення якого кустарним способом складне й витратне.

Одержання бензину шляхом газифікації

Виробництво бензину способом газифікації (спосіб Фішера-Тропша) відбувається шляхом попереднього з’єднання води та вугільної сировини. У герметичній паровій посудині з температурою +350ºС і тиском до 30 атм продувають під великим тиском водяну пару.

В результаті утворюється синтетичний газ, який надалі використовують для переробки та одержання палива. Отриманий синтез-газ поміщають у другу герметичну посудину, заповнену каталізатором, основою якого є залізо, нікель або кобальт. На виході з другої посудини виходить пальне, з якого шляхом крекінгу виробляють бензин та дизель.

При виробництві палива цим способом одержують такий побічний продукт як парафін і газоподібні суміші, більшу частку яких становить вуглекислий газ. Спосіб отримання палива таким методом є екологічно брудним і неефективним за витратами.

Існує і термічний метод обробки вугілля, аналогічний з процесом піролізу, при якому сировина нагрівається в посудині ззовні, без кисню. Процес розпаду твердого палива та перехід у газоподібний стан відбувається за температури +1200ºС, що в домашніх умовах здійснити вкрай складно.

А для отримання кінцевого продукту потрібне ще додаткове обладнання. Позитивною рисою цього є використання піролізних газів для підігріву сировини та синтез бензину, що дозволяє трохи зменшити собівартість продукту.

Як зробити бензину з газу

Для виробництва бензину з газу використовують обладнання, зроблене кустарним способом, але компактне, невеликих розмірів та малої ваги, виготовлене з металу чи нержавіючої сталі. Принцип роботи обладнання полягає в наступному:

  1. Газ пропан-бутан і вода заповнюють посудину-змішувач, де відбувається нагрівання та змішування парів води з газом. Температура всередині змішувача становить +100…+120 ºС.
  2. Змішаний газ подають у герметичну ємність Р1 (реактор), яка заповнена каталізатором (стружка з нікелю – 25% та алюмінію – 75%), де під впливом температури (+500ºС та вище) утворюється синтетичний газ.
  3. З ємності Р1 синтетичний газ подають у холодильник, де охолоджують до +30 … +40 ºС.
  4. Синтетичний газ під тиском подають у герметичну ємність Р2 з каталізатором (стружка міді – 80% та цинку -20%), де утворюються пари синтетичного бензину. При цьому температура в ємності Р2 не повинна бути вищою за 270ºС.
  5. З ємності Р2 пари синтетичного пального подають до холодильної камери, де він, охолоджуючись, конденсується.
  6. Конденсат синтетичного бензину та газ, що не розчинився у воді, з холодильної камери надходять у конденсатор, звідки зливають синтетичний продукт, а газ відправляють на повторну переробку.

Виготовлення бензину з автошин

Виробити бензин в домашніх умовах з автошин можна за умови наявності необхідного обладнання, що складається з трьох металевих бочок з кришками, що щільно закриваються, дистилятора, джерела тепла (застосовують піч) і сировини, з якої можна отримати паливо.

Ця технологія схожа з піролізом, продукти розпаду розігрітої сировини з однієї бочки потрапляють до іншої, наповненої водою, де під дією води охолоджуються і потрапляють до іншої ємності у вигляді конденсату. Завдяки замкнутій системі судин, попутний продукт, що отримується в результаті піролізу, мається на увазі метан, що використовується при термічній обробці сировини. Для перетворення конденсату на паливо застосовують дистилятор, на зразок самогонного апарату.

Враховуючи те, в яких умовах відбувається процес вилучення бензину, дим, гар, запахи, можна з упевненістю сказати, що такий процес не прийнятний в умовах квартири або серед густонаселеного місця.

 

Процес отримання бензину з нафти кустарним способом

 

Для отримання бензину з нафти кустарним способом необхідні дві ємності з герметичним закриванням, джерело тепла та охолодження.

Нафту заливають у ємність і закривають кришкою з отвором, через який пари пального, при нагріванні ємності до +180ºС, трубою або шлангом потрапляють у другу ємність, де, охолоджуючись, конденсуватиметься паливо. Застосовувати отримане паливо не рекомендується, тому що октанове число у нього низьке, а для підвищення октанового числа необхідні присадки.

Сировина, що залишилася в першій ємності, гас, газойль та ін., переганяють таким же способом, але із застосуванням температури +450ºС.

 

З метою обережності при виробництві бензину з нафти застосовувати джерела з відкритим вогнем забороняється.

 

Виробляти паливо в домашніх умовах можна за наявності необхідного обладнання та знань. І називати саморобний бензин «халява» не варто, тому що, крім обладнання та знань, треба ще прикласти чимало праці, щоб отримати продукт.

 

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати про 6 випадків, коли WD-40 швидше зашкодить, ніж принесе користь

Advertisement
Теги: , ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню