Лайфхаки
0

Як правильно вибрати неоригінальні запчастини для автомобіля і не помилитися

Купуючи машину, кожна людина цікавиться де брати комплектуючі у разі позапланового ремонту або обслуговування свого «залізного коня». І це питання актуальне навіть при покупці нового авто із салону. Асортимент автомобільних запчастин дуже великий, що завдає автовласнику ряд незручностей при підборі сумісних виробів.

Розберемося, як правильно вибирати неоригінальні запчастини для іномарок.

 

1. Види автомобільних запчастин

Запчастини для автомобілів бувають «рідними» (оригінальними) та неоригінальними (аналоговими). Перші випускаються під керівництвом офіційного виробника та мають маркування заводу. Другі пропонують незалежні компанії різних марок транспортних засобів. Також автомобілісти купують вживані запчастини.

Оригінальна продукція коштує дорого, але повністю сумісна з конкретною моделлю та комплектацією автомобіля, а також має різні сертифікати якості. Неоригінальні вироби випускаються як під маркою виробника, так і пакувальника.

Щодо якості подібної продукції залишаються сумніви. Найчастіше власники іномарок віддають перевагу оригінальним автозапчастинам, навіть б/у. Але самостійно купувати деталі можна лише за наявності інформації про їхню сумісність. Якщо такі знання відсутні, краще скористатися професійною допомогою.

Також особлива увага приділяється місцю, де здійснюється покупка. В даний час є спеціалізовані інтернет-магазини, що пропонують широкий асортимент товарів. Вони стануть незамінними під час ремонту машини.

 

2. Як перевірити якість запчастин

Як дізнатися інформацію про якість запасних деталей?

Визначити оригінальну запчастину, сумісний аналог чи підробку непросто. У даному випадку враховується маркування підприємства, у якому було виготовлено товар. Аналоги випускаються із дотриманням стандартів виробника оригінальної продукції. Це підтверджується різною документацією та супутніми сертифікатами. Тому аналогові запчастини для корейського автопрому, моделей із США та Європи практично не відрізняються за якістю.

Підробки часто видаються за оригінал, проте не мають фірмового знака виробника, упаковки та стікерів з описом характеристик. Тому рекомендується відразу звернутися до перевіреного магазину, щоб не сумніватися в запчастинах для своєї іномарки. Тим більше якщо ви плануєте ремонтувати машину в гаражі власноруч.

 

3. Що являють собою неоригінальні деталі

Неоригінальні автомобільні запчастини

Велика кількість автомобільних запчастин, що продаються на ринку, є неоригінальними, але сумісними з різними моделями та марками авто. Кожен автоконцерн має низку постачальників, а однакові вузли часто виробляються кількома заводами. І це не локалізація виробництва, а всесвітня практика. Тому провідні постачальники автозапчастин знають, які деталі необхідні конкретній машині.

Нещодавно в автомобільній індустрії з’явився термін «Aftermarket», який позначає велику групу запчастин, вироблених на заводському конвеєрі, але з власною упаковкою, і призначених для реалізації через власну мережу дистриб’юторів по всьому світу.

Автомобіль розібраний на деталі

Є припущення, що подібні вироби поступаються якістю оригінальним і аналоговим моделям. Однак це питання є неоднозначним і залишається на совісті заводу-виробника. Адже кожна компанія слідує своїм принципам виробництва з урахуванням масштабів споживання.

Безперечно, у світовій практиці є суворий контроль якості продукції, але товари «конвеєрного» типу перевіряються автоконцерном, інші – сторонніми компаніями. Як відомо, оригінальний комплект свічок запалювання часто перевершує аналоги в «рідній» коробці. І подібна закономірність проглядається здебільшого і не лише зі свічками.

Так, завод, який випускає підшипники для японських автоконцернів, може знаходитися безпосередньо в Японії, а ще п’ять таких підприємств, що займаються виробництвом деталей для вторинного ринку, розташовані в Китаї.

 

4. Які запчастини заслуговують на довіру

Виробництво автомобільних запчастин

Конвеєрне виробництво автозапчастин є еталоном якості та гарної репутації виробника. Тим не менш, продукція від інших постачальників не завжди поступається. Фахівці рекомендують керуватися відгуком автовласників та рейтингом тієї чи іншої фірми. Якщо ви не бачите в них різниці, ознайомтеся з уподобаннями майстрів у сервісному центрі, де плануєте проводити ремонт.

Слід враховувати, що ряд деталей продається лише в оригінальному чи неоригінальному вигляді. У першому випадку йдеться про комплектуючі для нових автомобілів, які поки що недоступні в каталогах інших постачальників деталей, або їхній випуск під сторонніми брендами заборонено.

Цілком неоригінальні вузли – це окрема група, що охоплює запчастини, які відсутні у фірмових каталогах. Так, якщо сайлент-блок або шарова опора інтегровані в важіль ходової частини, а їхня заміна не передбачена виробником, доведеться купити виріб у зборі з важелем.

Як і в будь-якій іншій торговій галузі, у сфері продажу автомобільних запчастин на вторинному ринку є посередники. Вони називаються пакувальниками і нічого не виробляють, а лише закуповують оригінальну продукцію та продають під власним брендом. Подібні компанії пропонують набагато більше оригінальних деталей для різних моделей та марок машин.

 

5. Критерії вибору неоригінальних запчастин

Вибір автозапчастин потребує уваги

Придбати неоригінальні компоненти для свого автомобіля можна через інтернет, заздалегідь порівнявши ціни в описах. Перевагою онлайн-магазинів є скорочення часу для пошуку запчастин, а також швидкий пошук того, що потрібно автовласнику. На етапі вибору слід враховувати:

  • репутацію постачальника та відгуки про його продукцію;
  • модель;
  • рік випуску транспортного засобу;
  • код кузова.

Якщо йдеться про комплектуючі для кузовного ремонту, їх потрібно вибирати, виходячи з сумісності з оригінальними деталями. Після обслуговування машина повинна виглядати і працювати так само, як до нього. Запчастини проходять багаторазові краш-тести та перевірки.

Також можна придбати вироби, що були у використанні, враховуючи вік і стан транспортного засобу. Це часто дозволяє заощадити на покупці.

Якщо йдеться про ремонт машини після ДТП, необхідно переконатися, що вибрано лише оригінальні комплектуючі. В іншому випадку кузовні елементи можуть не збігатися за розмірами або мати серйозні зони деформації.

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати про 4 механізми захисту машини від викрадення, які дійсно допомагають

Advertisement
Теги: , , ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню