Техно
0

8 винаходів, які свого часу вважалися геніальними, а тепер виглядають безглуздими

8 винаходів, які свого часу вважалися геніальними, а тепер виглядають безглуздими

Перші прототипи сучасних винаходів виглядають громіздкими, інколи ж і несхожими на фінальні версії. Проте свого часу їх вважали дивовижними здобутками науки, які могли покращити життя людства. Подивимося разом на військовий фотоапарат, клітку для порятунку життів, ролики з моторчиком, сніговий крейсер та ще 4 інші винаходи.

 

1. Поліцейський електрокар з вузькою колією для тунелів

Електрокар Packard був шириною 60 см і міг пересуватися по колії вперед-назад зі швидкістю 6 і 12 миль на годину.

Ноу-хау з’явилося 1955 року, коли у тунелі Холланда, прокладеному під річкою Гудзон у Нью-Йорку, збудували електричний подіум. Довжина автомобільного тунелю – 2,7 км. Швидко подолати таку відстань в екстреній ситуації неможливо, тому й придумали спеціальний транспорт, що нагадує і поїзд, і електромобіль. Електрокар Packard був шириною 60 см і міг пересуватися по колії вперед-назад зі швидкістю 6 і 12 миль на годину. Завдяки винаходу поліцейські могли швидко проїхати через тунель або дістатися потрібної ділянки. Електрокари служили під Гудзоном до весни 2011 року.

 

2. Сніговий крейсер

Томас Поултер працював над проектом два роки, щоб отримати машину, здатну пройти арктичними тріщинами

У 30-х роках минулого століття американець Томас Поултер брав участь у експедиції до Антарктиди. Начальник групи потрапив у біду, а дослідник зміг дістатися до нього на гусеничних тракторах лише з третьої спроби. Так у Поултера і виникла ідея створити всюдихід Snow Cruiser. Чоловік працював над проєктом два роки, щоб отримати машину, здатну пройти арктичними тріщинами, які непомітні під снігом. В 1939 році Томас Поултер презентував своє дітище сенаторам Конгресу США і переконав їх профінансувати випробування. 15 листопада того ж року розпочався похід.

Перше завдання – дістатися до порту – крейсер виконав успішно, а далі почалися труднощі. Всюдиходу потрібно було двічі хрест-навхрест перетнути Антарктиду, подолавши 1700 км. Проте щойно машина з’їхала на сушу, з’ясувалося, що вона не здатна їздити снігом. Колеса провалювалися на метр і не могли зрушити з місця 34-тонну махину. Все ж таки, крейсеру вдалось пройти 148 кілометрів і він зупинився назавжди. Томас Поултер із командою намагалися реанімувати Snow Cruiser, але нічого не вийшло. Через два тижні винахідник швидко відлетів назад до США. Команда перетворила всюдихід на станцію, але за кілька місяців не витримали і вони. Востаннє крейсер бачили в 1958 році, точніше, жердина, що стирчала з-під снігу, на приблизному місці його розташування.

 

3. Рейковий цепелін

Рейковий цепелін, він же шиненцепелін, є моторним самохідним залізничним вагоном

Рейковий цепелін, він же шиненцепелін від німецького слова schienenzeppelin, є моторним самохідним залізничним вагоном, який рухається завдяки повітряному гвинту в задній частині. Винахід вигадав у 1929 році німецький конструктор Франц Крукенберг. У травні 1931 року цепелін зробив перший успіх, розвинувши швидкість понад 200 км/год, а за місяць встановив рекорд зі швидкістю 230,2 км/год, який не могли побити аж до 1954 року. Шиненцеппелін створили в одному екземплярі. Транспорт не отримав поширення, оскільки був досить небезпечним через величезний відкритий гвинт, до нього важко приєднувалися додаткові вагони, немає заднього ходу і не вистачало тяги, щоб підніматися по крутих схилах. Прослужив рейковий цепелін до 1939 року, а потім його розібрали та пустили на потреби військпрому.

 

4. Свічка-будильник

Знаючи, як довго горить свічка з конкретного матеріалу та певного діаметру, можна відраховувати за нею час.

Так, колись за допомогою свічки визначали час і навіть ставили будильник. Особливо популярним такий винахід був у Китаї. Знаючи, як довго горить свічка з конкретного матеріалу та певного діаметру, можна відраховувати час. Для цього виріб розмічали поділами, що відповідають годинним або хвилинним відрізкам, та вбивали цвяхи. Щойно свічка догорала до заданої позначки, цвях падав на металеву поверхню, видаючи характерний звук.

 

5. Ролики з моторчиком

Винахідник запевняв, що ролики можуть розігнатися до 30 км/год, що на той час було величезною швидкістю

У 1905 році світ побачив новий винахід – самохідні роликові ковзани. Їх оснастили слабким двигуном, а до пояса ролера прикріпили акумулятор і вимикач. Через кілька років ролики вдосконалили. Двотактний моторчик залишився тільки на одній нозі, а його потужність складала цілих 1,25 кінських сил. Винахідник запевняв, що ролики можуть розігнатися до 30 км/год, що на той час було величезною швидкістю. Палива вистачало приблизно на 50 км.

 

6. Камера Kodak K-24

Камера відрізнялася високою чіткістю і навіть із великої висоти видавала детальні фото

Фотокамера стала результатом технічного прогресу Kodak. Її створили в 1942 році, ґрунтуючись на британській моделі F24, розробленій для військових аерофотозйомок. Камера відрізнялася високою чіткістю і навіть із великої висоти видавала детальні фото. K-24 стала найбільшим фотоапаратом, яким користувалися вручну. Однак через велику вагу техніки (близько 4-5 кг), вимагалося чимало зусиль на її використання. Здебільшого камеру встановлювали у літаки-розвідники. За часів Другої світової війни було виготовлено близько 9000 екземплярів. Їх використовували у тактичних літаках-розвідниках, щоб збирати дані.

 

7. Сховище Моррісона

За задумом, британці могли ночувати у сховищах або ховатися під час бомбардування

Винахід англійця Джона Бейкера, названий на честь міністра безпеки Герберта Моррісона. Сховище виглядало як ліжко в клітці, інакше його також називали “столом Моррісона”. Конструкцію вигадали в роки Другої світової війни, щоб захистити мирних жителів від німецьких бомбардувань. Сховище було коробкою із щільних металевих пластин і решіток. Розміри: 2 м – довжина, 1,20 м – ширина, 75 см – висота. За задумом, британці могли ночувати у сховищах або ховатися під час бомбардувань, оскільки у типових двоповерхових будинках не було ні підвалів, ні льохів. Хтось взагалі використовував винахід як стіл. Сховища безкоштовно видавали сім’ям, які заробляли менше ніж 400 фунтів на рік. За 1941 рік британці отримали більше 500 тисяч конструкцій, а в 1943 – ще 100 тисяч. Після війни уряд нагородив Джона Бейкера 5 тисячами фунтів стерлінгів за винахід сховища.

 

8. Книжкове колесо

Книжкове колесо можна вважати прабатьком сучасних браузерів

За допомогою подібної нехитрої конструкції можна одночасно відкрити та гортати сім книг. Винаходу вже понад 300 років і знаходиться він в Бібліотеці Палафоксіана (місто Пуебло, Мексика). В якомусь роді книжкове колесо можна вважати прабатьком сучасних браузерів.

 

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати чому в Європі поїзди не стукають колесами під час їзди як в Україні

Advertisement
Теги: ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню