Техно
0

“Мати всіх бомб”: що являє собою американська авіабомба GBU – 43/B MOAB

GBU - 43/B MOAB

13 квітня 2017 року була вперше застосована бомба GBU – 43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB, відома як «Мати всіх бомб») – бомба великої потужності, розроблена для ВПС США. Вперше вона була випробувана у 2003 році. На момент розробки вона вважалася найпотужнішою неядерною зброєю в американському арсеналі. MOAB вперше була задіяна в бою під час авіаудару 13 квітня 2017 року по тунельному комплексу у провінції Хорасан, в районі Ачин, Афганістан.

Оскільки MOAB — зброя неядерна, її застосування не потребує обов’язкової санкції президента.

Це справді великий боєприпас — довжиною дев’ять метрів та масою 9800 кг. Навіть найбільші бойові літаки нести таку бомбу не пристосовані: вона перевозиться на транспортних літаках C-130 Hercules, насамперед варіантами MC-130E Combat Talon I або MC-130H Combat Talon II. , викидається через вантажний люк, наводиться на ціль за допомогою GPS та детонує у повітрі незадовго до зіткнення із землею.

Викидається вона разом із вантажним піддоном (як для стандартних контейнерів), після чого на ньому розкривається парашут, так що бомба з нього зісковзує. Для стабілізації, а також направлення польоту снаряда служать чотири гратчасті стабілізатори.

Головним фактором, що вражає, є потужна ударна хвиля. Сила вибуху становить 11 тонн у тротиловому еквіваленті, радіус ураження – близько 140 метрів, часткові руйнування відбуваються на відстані до 1,5 км від епіцентру. Тонкий алюмінієвий корпус спеціально розроблений для максимального збільшення радіусу вибухової хвилі.

За характером вражаючого впливу МОАВ це фугасна авіабомба. Спочатку бомба розроблялася для застосування під час іракської війни: її перші випробування провели у 2003 році, але до 2017 року у бойових умовах боєприпас не застосовували. Вартість кожної бомби становить 16 млн доларів.

Що цікаво, це все ж таки не найпотужніша з неядерних бомб в американському арсеналі. Найпотужніша з них називається GBU-57 або Massive Ordnance Penetrator («важкий боєприпас проникаючої дії»), або MOP, вона також призначена для руйнування бункерів і важить понад 13 тонн.

Озброєння типу «матері всіх бомб» значною мірою надають і психологічний вплив на супротивника: потужний вибух покликаний вселяти панічний страх.

Одним із попередників такого роду озброєнь була американська бомба BLU-82/В Daisy Cutter («косарка маргариток»), що застосовувалася з часів війни у ​​В’єтнамі. Ця бомба вагою 6800 кг також скидалася з транспортного літака і валила ліс на ділянці, достатньої для того, щоб перетворити його на вертолітний майданчик.

Характеристики GBU – 43/B

Маса, кг 9500 кг
Довжина, мм 9170 мм
Діаметр, мм 1029 мм
Вибухова речовина H-6
Маса вибухової речовини, кг 8480 кг

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати що являє собою український протикорабельний комплекс «Нептун»

Джерело: Познавательный журнал ЕНОТ

Advertisement
Теги: , , , , , , , , , , , ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню