Техно
0

Що являє собою український протикорабельний комплекс «Нептун»

13 квітня 2022 року українські військові завдали ракетного удару по флагману Чорноморського флоту росії – крейсеру “Москва”. Внаслідок удару, російський корабель, який, за заявами російських пропагандистів повинен був «лякати НАТО» відправився лякати риб. За офіційною версією, крейсер «Москва» було знищено двома українськими протикорабельними ракетами «Нептун». Давайте дізнаємося докладніше, що це за зброя і на що вона здатна.

Протикорабельний ракетний комплекс РК-360МЦ «Нептун» призначається для боротьби з надводними цілями водотоннажністю до 5000 тонн (на більші кораблі типу крейсер потрібно від 2-х до 3-х ракет). Він містить кілька основних засобів. Це рухомий командний пункт дивізіону РКП-360, самохідна пускова установка УСПУ-360, транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 і транспортна ТМ-360, а також протикорабельна ракета Р-360 «Нептун».

За наявною відкритою інформацією, ракетний дивізіон включає 19 од. техніки – один командний пункт та по шість пускових установок, транспортно-зарядних та транспортних машин. Кожна пускова установка несе по чотири контейнери з ракетами. Таку ж кількість ТПК перевозять транспортна та транспортно-зарядна машина. Таким чином, один дивізіон може мати до 72 ракет, в т.ч. 24 готові до запуску.

Випробування ракети, 2020 рік. Виріб виходить з ТПК.

Окремі компоненти «Нептуна» демонструвалися на виставках з 2015 р. Навесні 2016 р. дослідний комплекс вперше здійснив запуск ракети. Випробування та тестові запуски ракет тривали до 2019-20 років. Очевидно, у міру продовження випробувань проводилися ті чи інші доопрацювання. При цьому загальний склад та основні особливості вигляду комплексу залишалися незмінними.

Одним із основних завдань проєкту «Нептун» була максимальна локалізація виробництва та скорочення залежності від іноземних поставок. Головним розробником та виробником ракети Р-360 є київське КБ «ЛУЧ». Також до виробництва залучено підприємства «Мотор Січ» (маршовий турбореактивний двигун), «Радіонікс» (головка самонаведення) тощо.

Випробування комплексу «Нептун» офіційно завершилися до середини 2020 р., а 23 серпня того ж року комплекс прийняли на озброєння української армії. Примітно, що у момент появи подібного наказу РК-360МЦ існував лише у вигляді дослідного екземпляра.

Випробування 2019 р.

Повідомлялося, що перший дивізіон передадуть замовнику до кінця 2021 р. Однак згодом стало відомо про зміщення термінів: постачання мали завершитися в першому кварталі 2022-го. Очікувалося, що перший серійний дивізіон тоді ж і заступить на бойове чергування на одній із ділянок узбережжя. І як показали події з крейсером «Москва», очікування справдилися.

Серійна пускова установка УСПУ-360

На цей час ДККБ «ЛУЧ» та суміжні підприємства встигли запустити серійне виробництво техніки всіх основних типів. За повідомленнями української преси, вже готово як мінімум сім пускових установок, транспортно-зарядних та транспортних машин. Будівництво триває, і вже найближчим часом очікується поява нових бойових та допоміжних одиниць.

Що являє собою український протикорабельний комплекс «Нептун» (5)

Стан підприємства «КрАЗ» нині залишає бажати набагато кращого, та й його здатність будувати техніку у задані терміни й у потрібних кількостях викликає сумніви. У зв’язку з цим комплекс РК-360МЦ було переведено на нові шасі. Тепер як носії всіх основних засобів використовуються чеські автомобілі Tatra T815.

Пускова установка УСПУ-360 та транспортно-зарядна ТЗМ-360 виконані на чотириосній модифікації T815 з броньованою кабіною. Вироби ТМ-360 побудовані на уніфікованому шасі з трьома осями та незахищеною кабіною. Конфігурація цільового обладнання повторює вигляд дослідного комплексу.

Транспортно-зарядна машина ТЗМ-360.

За інформацією з відкритих джерел, берегові війська ВМС України потребують трьох дивізіонів комплексів РК-360МЦ. Замовлення на виробництво другого комплекту поки що не надходило. Ймовірно, його розмістять лише після закінчення робіт з першого комплекту, тобто. до середини 2022 р. Терміни виконання такого контракту передбачити важко, але, швидше за все, у зв’язку з війною темпи виробництва можуть бути значно прискорені.

У разі виконання всіх існуючих планів у розпорядженні українських військових з’явиться три дивізіони «Нептунів», які включають велику кількість техніки всіх типів. Так, до складу такого ракетного угруповання увійдуть три командні пункти РКП-360, 18 пускових установок з боєкомплектом 72 ракети, а також 36 транспортних машин та ТЗМ із запасом із 144 виробів Р-360.

Тактико-технічні характеристики:

 

  • Довжина ракети, м:
    корабельного/берегового/вертольотного базування: 5,5
  • Розмах крила, м: 1,33
  • Діаметр ракети, м: 0,38
  • Стартова вага, кг: 870 кг
  • Двигун: ТРДД МС-400
  • Паливо: авіагас
  • Система наведення: активна радіолокаційна ГСН
  • Бойова частина: осколково-фугасна проникаючого типу
  • Маса бойової частини, кг: 150 кг
  • Дальність пуску, км: до 280 км
  • Висота польоту, м:
  • на маршовій ділянці: 10-300 м
  • на кінцевій ділянці: 3-10 м
  • швидкість польоту: 0,8-0,85 М

 

Порівняння з аналогами

Нептун на параді до Дня Незалежності України
Advertisement
Теги: ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню