Техно
0

ПКМ – Кулемет Калашникова: чому багато хто досі вважає його найкращим у світі

ПКМ - КУЛЕМЕТ КАЛАШНИКОВА 7,62

Кулемет Калашникова Модернізований (ПКМ) був прийнятий на озброєння у 1969 році і досі багатьма спеціалістами та експлуатантами вважається одним із найкращих представників у своєму класі. Радянський ручний кулемет, незважаючи на поважний вік, досі використовується майже у 60 країнах світу. Зброя пройшла десятки збройних конфліктів у XX та XXI столітті, не втрачає своєї актуальності й сьогодні. Чому?

ПКМ
пкм

Кулемет Калашникова – це ціле сімейство з восьми кулеметів лише радянського виробництва, крім численних локальних переробок даної зброї. Найвідомішою моделлю, звичайно, є вже згаданий ручний ПКМ. Від оригінального ПК 1961 року розробки модернізована модель відрізняється меншою масою – 7.5 кг проти 9 кг, наявністю наплічника на прикладі, а також набагато більш технологічним гладким стволом, що дозволяє гарантувати до 500 пострілів без перерви та зміни ствола. При цьому у ПКМ є і серйозний недолік, особливо при порівнянні його з молодшими зразками сімейства ручних кулеметів – це низька скорострільність 600-650 пострілів за хвилину.

ПКМ БУДОВА
пкм будова

Кулемет Калашникова Модернізований, як і його попередник, використовує газовідвідну автоматику із замиканням ствола за допомогою поворотного затвора. Всі піхотні модифікації кулеметів оснащуються сошками, скелетним прикладом та пістолетною рукояткою управління вогнем. В цьому відношенні станкова модель ПКМ досить сильно відрізняється від ручної. Кулемет може вести вогонь тільки в автоматичному режимі через використання УСМ із зворотно-бойовою пружиною. Подача патронної стрічки біля кулемета – двоступінчаста.

ПКМ ТТХ
ПКМ ТТХ

Стріляє Кулемет Калашникова патронами калібру 7.62х54 мм R. Для ПКМ прицільна дальність вогню оцінюється в 1 тисячу метрів. Початкова швидкість кулі становить 825 м/с. Максимальна фактична дальність вогню при використанні боєприпасів із сталевим сердечником може досягати 3.8 км. Як і більшість решти радянської зброї, навіть у модернізованому вигляді ПК залишається досить простим і дешевим кулеметом, що робить його відмінним вибором для армії призовного типу. А висока надійність і невибагливість дозволяють використовувати цю зброю навіть у найскладніших природних умовах. Саме ці причини призводять до того, що ПКМ досі використовується, зокрема, в повномасштабному вторгненні росії проти України, як в лавах ЗСУ так і в армії орків.

пкм зсу
ПКМ в ЗСУ автор фото: Осауленко_Юрій_Володимирович

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати чому на автоматі Калашникова стоїть дивний скошений компенсатор

Advertisement
Теги: , , , , , , , , , , , , ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню