Техно
0

Бойове хрещення: коли Автомат Калашникова вперше був масово використаний у реальному бою

Автомат Калашникова за роки став зброєю справді легендарною. Для одних він ототожнюється із захистом України від російських окупантів, для інших – з міжнародним тероризмом, для третіх – з будь-яким воєнним конфліктом. Можливо з часів Середньовіччя жодна інша зброя не набувала в масовій свідомості та світовій культурі таке величезне, зокрема, символічне значення, як Автомат Калашникова. При цьому мало хто знає, коли і за яких обставин цей автомат пройшов бойове хрещення.

Країна була розорена війною.

Бойове хрещення Автомат Калашникова пройшов за дуже драматичних обставин під час Угорського повстання 1956 року. Під час Другої світової війни Угорщина була на стороні Німеччини. Після розгрому «Осі» держава увійшла до радянської сфери інтересів. Зруйнована війною країна була також обкладена репараціями на користь Радянського Союзу, оскільки угорські формування у тому числі брали участь у бойових діях на східному фронті. За умовами повоєнних переговорів СРСР вимагав від колишніх союзників наявності буферних дружньо-нейтральних держав, які не обов’язково мали бути комуністичними, однак і комуністів там забороняти було б не можна.

Почалася холодна війна між СРСР та Заходом.

Проте, одразу після закінчення Другої світової війни розпочалася холодна війна. Опинившись на порозі перспективи початку Третьої світової війни, СРСР не зміг реалізувати «помірні» плани створення нейтральної смуги держав. Закономірним чином у державах, що увійшли до радянської сфери впливу, почали перемагати комуністичні режими. Винятком не стала і Угорщина, де на вході внутрішньополітичної боротьби комуністична партія залишилася де-факто єдиною легальною політичною силою. При цьому в країні зберігалися сильні буржуазні настрої. Встановлення комуністичних режимів у такий спосіб і в такому вигляді в країнах Європи прямо суперечило марксистсько-ленінській теорії, проте СРСР був змушений піти на такі кроки з метою задоволення власних інтересів у регіоні.

В Угорщині було неспокійно.

Угорське суспільство було не готове для побудови соціалізму. Внаслідок чого було сформовано благодатний ґрунт для антикомуністичного повстання. Цим у 1956 році успішно скористалися політичні еліти, що програли основну фазу політичної боротьби. Крім того, в Угорщині був солідний прошарок колишніх угорських воєнних, які мали реваншистські настрої по відношенню до СРСР і вважали його присутність – окупацією. У результаті 23 жовтня сталося збройне повстання, ядром якого стала сформована національна гвардія. Заворушення вилилися у бойові зіткнення. Заколотники вбивали комуністів, солдатів, представників органів правопорядку, комуністичних службовців.

Угорську революцію придушували радянські війська, після того, як місцеве керівництво не впоралося з ситуацією.

Керівництво Угорщини впоратися із ситуацією самостійно не змогло. У результаті в Радянському Союзі під керівництвом Георгія Жукова було розроблено операцію «Вихор». В Угорщину були знову введені радянські війська за оцінками ООН 75—200 тис. радянських військ і 2500 танків, яким допомагали угорські війська (26.5 тисяч), що залишилися лояльними. Їм протистояло 50 тисяч революціонерів. У результаті війська комуністів втратили до 800 людей убитими та близько 1.5 тисяч пораненими. Угорські революціонери втратили 2.5 тисячі вбитими та ще 13 тисяч пораненими. У ході бойових дій також загинуло 3 тисячі цивільних.

Перший випадок бойового застосування АК був саме тут.

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати які недоліки автомата Калашникова виявляли радянські солдати в Афганістані

Advertisement
Теги: ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню