Новини
0

Стало відомо, чому українці почали масово продавати свої автомобілі в Німеччині

Внаслідок війни в Україні значна кількість громадян цієї країни шукає притулку у різних країнах Європи, нерідко використовуючи для своїх подорожей особистий автотранспорт.

Починаючи з літа 2022 року, Європейський Союз легшив переміщення для українців, визнавши їхні водійські посвідчення. Спочатку країни-члени ЄС надавали можливість користуватися українськими автомобілями протягом певного часу, з урахуванням конкретних обмежень.

Зокрема в Німеччині, українські переселенці стикаються з невизначеністю щодо термінів дії української реєстрації своїх авто. Відсутність чіткої та єдиної політики стосовно цього питання призводить до того, що багато українців або продають свої транспортні засоби в межах ЄС, або повертають їх назад в Україну.

Для повного розуміння ситуації, важливо розглянути фактори, які впливають на продаж українських автомобілів в ЄС, а також правила їхнього використання у країнах, таких як Німеччина.

Продаж автомобілів із українською реєстрацією в ЄС:

 

Спочатку, українським біженцям в Німеччині дозволялося користуватися автомобілями із українськими номерами протягом шести місяців без місцевої реєстрації. Пізніше цей термін був продовжений до одного року від моменту їхнього прибуття. Проте, чутки про швидке завершення цього терміну призвели до великого попиту на реєстрацію цих автомобілів. Людмила Жук, біженка, що проживає в Карлсруе, на заході Німеччини, підтверджує цей факт.

Невизначеність ситуації призвела до великої кількості оголошень про продаж автомобілів із українською реєстрацією. Але процес продажу виявився проблематичним. Деякі авто були продані за завищеними цінами, в той час як інші зустрічали виклики через необхідність перереєстрації.

Людмила ділиться цікавим сценарієм: “Багато з цих автомобілів були придбані посередниками, які мали намір перепродати їх з вигодою в Україні. Інші покупці це були українці, які планували використовувати автомобілі та перереєструвати їх на місці”.

Було відчуття, що ці автомобілі можна продати в Німеччині набагато дешевше, ніж вони коштують в Україні. Оголошення в українських групах часто отримували критику за завищену ціну. Дехто з власників зумів продати свої автомобілі, але іншим пощастило менше, додає Людмила.

Перереєстрація українських автомобілів у Німеччині

 

Українці, які проживають у Німеччині, мають обов’язок перереєструвати свої транспортні засоби після року перебування в країні. Зараз на федеральному рівні не видано жодних нових директив з цього питання, проте непроведення перереєстрації протягом визначеного терміну може призвести до настання штрафних санкцій, повідомляє Telegram-канал “Німеччина/Україна/Біженці”.

Міністерство цифрових справ і транспорту Федеративної Республіки Німеччина (BMDV) визнає, що реєстрація авто з українськими номерами є постійним об’єктом вивчення.

Асоціація “Українське майбутнє” вказує на необхідність перереєстрації українських транспортних засобів в Німеччині відповідно до правил, аналогічних тим, що стосуються водійських посвідчень.

Стандартний термін перереєстрації зазвичай складає один рік від дати в’їзду в Німеччину, відповідно до параграфа 24. Проте, точні вказівки від влади відсутні, що призводить до невизначеності.

Асоціація “Українське майбутнє” відзначає, що неоднозначне тлумачення загальних правил в різних федеральних землях призводить до плутанини.

По минулому року з моменту переселенців у Німеччину, які приїхали на власних автомобілях або імпортували їх пізніше, настав час розв’язати питання перереєстрації. Деякі власники вирішили повернути транспортні засоби в Україну або домовитися про їхнє використання чи продаж через родичів за довіреністю.

На місцевому рівні в Німеччині окремі федеральні землі внесли зміни до умов перереєстрації. Наприклад, земля Саксонія-Ангальт недавно продовжила дозволений термін користування автомобілями з українською реєстрацією до двох років з моменту перетину кордону.

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати чому Японія відмовляється від електричних автомобілів на користь водневих

 

➡Підпишись на нас в – Google НОВИНИ, щоб отримувати більше цікавих новин про авто!

Advertisement

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню