Новини
0

Названо ситуації, коли проїхати на червоний не тільки можна, а й треба

У деяких ситуаціях Правила дорожнього руху дозволяють проїзд на червоне або жовте світлофора. Хоча таких випадків не так багато, вони все ж існують.

Правила дорожнього руху, конкретніше пункт 8.7.3, встановлюють значення світлофорних сигналів. Загалом, червоний сигнал світлофора забороняє рух, але варто пам’ятати, що до заборонених сигналів відноситься також жовтий (якщо він не мигає).

Згідно з пунктом 8.7.3, комбінація червоного і жовтого сигналів також вважається забороненою. Крім того, рух у зазначеному напрямку заборонено, якщо додаткова секція світлофора не включена.

 

За проїзд на заборонений сигнал світлофора, згідно з частиною другою статті 122 КУпАП, передбачено штраф в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн). Важливо зазначити, що штраф може бути накладено як на водія, який скоїв порушення, так і на власника автомобіля (якщо порушення було зафіксовано на камеру).

Пункт 8.11 визначає виключення, коли рух на заборонений сигнал світлофора дозволяється. Водіям, які не можуть зупинити транспортний засіб при включеному жовтому сигналі або піднятті регулювальником руки вгору, без екстреного гальмування, дозволяється продовжувати рух з дотриманням безпеки на дорозі. Це особливо актуально взимку, коли шлях на снігу або льоду значно збільшує гальмівний шлях. Тому за слизької поверхні на перехресті іноді можна проїхати на жовте або навіть червоне світлофора, щоб уникнути ДТП. Проте, в такому випадку краще попередити інших учасників руху світловим і звуковим сигналами.

 

Деякі світлофори мають додаткову кольорову ілюмінацію, щоб їх було видно здалеку, яка вмикається разом із сигналом.

Також дозволяється рух на заборонений сигнал світлофора транспортним засобам з увімкненими проблисковими маячками синього або червоного кольору. Це регламентується пунктом 3.1 Правил. Водії оперативних транспортних засобів, які виконують невідкладне службове завдання, можуть відступати від вимог розділів 8 (крім сигналів регулювальника), 10-18, 26, 27 і пункту 28.1 цих Правил, якщо увімкнений проблисковий маячок синього або червоного кольору, а також забезпечена безпека дорожнього руху.

 

Пункт 2.14 (е) Правил дорожнього руху стверджує, що водій має право відступати від вимог законодавства у разі непереборної сили або коли іншими засобами неможливо запобігти загибелі або травмам громадян. Цей пункт часто розуміють як дозвіл відхилятися від Правил, щоб уникнути ДТП або врятувати людину.

Ще одним важливим пунктом є перевага сигналів регулювальника над світлофорними сигналами. Це встановлюється пунктом 8.3 Правил. Сигнали регулювальника мають пріоритет перед світлофорними сигналами та вимогами дорожніх знаків і їх потрібно обов’язково виконувати. Тобто, якщо світлофор горить червоним, а регулювальник дозволяє рух, водій повинен рухатись у відповідному напрямку.

 

Хочеться дізнатися ще більше цікавого? Як щодо того, щоб прочитати чому вчені хочуть, щоб світлофор майбутнього мав додатковий колір

➡Підпишись на нас в – Google НОВИНИ, щоб отримувати більше цікавих новин про авто!

Advertisement

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню