Новини
0

У Дніпрі знайшли унікальний ЗАЗ “Перспектива”

У Дніпрі знайшли унікальний ЗАЗ Перспектива 1

Усього було створено три прототипи, і цей дивом зберігся до нашого часу.

Унікальний прототип Запорізького автомобільного заводу під назвою «Перспектива» відреставрують, щоби зробити з нього музейний експонат. Це один із трьох побудованих у 70-ті роки зразків і єдиний з них, який дожив до наших днів. Про це повідомили автори проєкту на своїй сторінці у Facebook.

У Дніпрі знайшли унікальний ЗАЗ Перспектива 2

Автомобіль із гучною назвою «Перспектива» є попередником відомої та улюбленої багатьма «Таврії» і має той самий заводський номер — ЗАЗ-1102. Розробка проєкту почалась 1973 року. Машина становила собою малолітражний дводверний седан з переднім приводом і вперше застосованим двигуном з водяним охолодженням. У ньому були використані деякі вузли та кузовні деталі від машин ВАЗ та інших моделей ЗАЗ.

Зовні “Перспективу” можна порівняти з Volkswagen Golf того часу (“німець” почав випускатися на рік пізніше) або Ford Fiesta, за зразком якої надалі робили “Таврію”. При цьому передня решітка радіатора та головна оптика нагадували Іж «Комбі». Салон був аналогічний «жигулівському». При цьому прототип ЗАЗу був на 100 кілограмів легшим за «Жигулі» — його маса становила 700 кілограмів. У довжину дводверка досягала 3700 міліметрів, завширшки — 1540, а заввишки — 1370.

У Дніпрі знайшли унікальний ЗАЗ Перспектива 3

Попри те, що в проєкті «Перспективи» було застосовано величезну кількість оригінальних конструкторських рішень, він не отримав розвитку через нестачу фінансування. Відновили проєкт лише 1978 року під новим ім’ям — «Таврія». І ось уже вона пішла в серію, але тільки майже через десять років — 1987 року.

Що стосується «Перспективи», то їх було зібрано лише три штуки. І одна з них, яка належала випробувачеві «АвтоЗаз» Івану Кошкіну, дивом уціліла. Наразі автомобіль відправлений до майстерні на реставрацію. Оскільки машина знаходиться в дуже хорошому стані, роботи мають бути не такі вже масштабні.

У Дніпрі знайшли унікальний ЗАЗ Перспектива 4

Одним з головних завдань буде перефарбування машини. Колір автомобіля вирішили вибрати колективно, опитавши користувачів соцмереж. На вибір є три варіанти: білий, вишневий та золотиста охра. Після того, як реставрацію буде завершено, унікальна «Перспектива» вирушить до музею «Машини часу» як експонат.

Advertisement
Теги: , ,

Також цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Популярне
Меню